Koffein… Hogyan? Mit? Mikor?
Koffein… Hogyan? Mit? Mikor?
High5 - 2017-03-27

koffein a világon legszélesebb körben használt legális stiumuláló hatóanyag, milliók fogyasztják naponta kávé, tea és üdítők formájában. A koffein, mérsékelt adagban jelentösen megnöveli a szénhidrát és a folyadékok felszívódásának sebességét, serkenti az idegrendszert, csökkenti a fáradtságot, éberebbé tesz, megnöveli a koncentrációdat, és növeli a fájdalomküszöböt sport közben.

De szerintünk ezt már mindenki tudja. Viszont azt kevesen tudják, hogy Mikor kell használni? Mi is a helyes mennyiség? Tea vagy Kávé koffein a jobb? Lássuk…

Mikor használjam? Előtte feltöltésnek vagy közben?

A sportolók a versenyen két módon tudják a koffeint hasznosítani. Az egyik, hogy magasabb dózis segítségével az elméjüket frissítik, ezzel segítve a fájdalom elkendőzését. Ez rövidebb versenyek rajtjánál, illetve hosszabb versenyek végső szakaszaiban lehet hasznos. A másik megoldás, egy alacsonyabb, de folyamatos dózis, mely a szénhidrát bevitelét segíti. Egy alacsony koffeinszint mindössze a szénhidrátbevitel segítőjeként funkcionál. Ha mentális frissességre van szükség, mint például egy hosszabb verseny utolsó szakaszaiban, valószínűleg jól jön egy magas koffeintartalmú ital (High5 X’treme) vagy gél (HIgh5 IsoGel X’treme) a versenyzők számára.

Ha edzés előtt fogyasztunk koffeint, azzel segítünk testünknek, hogy a zsírsavakat energiaként használja fel, ami nem csupán azt jelenti, hogy sejtjeink több energiát nyernek, és keményebb munkára lesznek képesek, hanem azt is, hogy a raktározott, lerakódott zsírok mobilizálásával „fizetünk” ezért az energiatöbbletért. Más szóval, a koffein jóval hatásosabbá teheti zsírégető edzéseinket, míg izmainknak extra energiát biztosít.

Fontos! Ha ilyen módon kívánjuk javítani a versenyeredményünk, akkor elötte 1,5-2 hétig ne igyunk semmilyen koffeintartalmú készítményt! Nagyobb dózisnál az igazi hatás a koffeinfogyasztás után 1-2órával jelentkezik.

Jó, de mekkora koffein dózis hatásos?

A helyes mennyiség 2-3-6mg koffein testsúly-kilogrammonként hatékony teljesítménynövelö szerként funkcionál.

már 2mg/ttkg-nál is általánosan pozitívan hat az állóképességünkre.
3-4mg/ttkg-nál kiemelten javítja a koncentrációt, reakcióidőt, mozgáskoordinációt, csökkenhet a fáradságérzet.
5-6mg/ttkg-nál Jelentősen javíthatja az állóképességet, nagymértékben csokkentheti a késleltetett izomérzékenység során tapasztalt fájdalmat.

Lássuk miben mennyi koffein van:

  • 90-150mg     Hosszú kávé
  • 80-100mg     Presszó kávé
  • 20-90mg        egy csésze Fekete Tea
  • 10-30mg        egy csésze Zöld Tea
  • 30-100mg     Energiaital (3dl)
  • 20-30mg        Kóla (2dl)
  • 140mg           High5 Energy Source X’treme
  • 100mg           Isogel X’treme
  • 30mg             Energy Gel Plus vagy Isogel Plus

Nem, dehidratálja a szervezetünket ez a mennyiségű koffein?

Nem! Fontos, hogy kimutatták, alkalmazása nem jár jelentős vizelethajtó hatással és nem okoz zavart az elektrolit háztartásban sem. A koffein és a folyadékveszteség aránya: 1mg koffein = 1,17ml folyadékveszteséggel.

1 adag High5 Energy Source X’treme 500ml koffeintartalma 140mg = kb. 164ml folyadékveszteség.

Bevitel: 500ml – Veszteség: 164ml = Maradék: +336ml víz

Tea vagy a kávé koffein a jobb választás?

Mondhatnánk, hogy tulajdonképpen mindegy mert koffein az koffeint, de ez nem így van. Ha koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk.

Meglepő módon azonban „ugyanaz” a koffein a teában teljesen másképpen hat, mint a kávé esetében. Mindez azzal magyarázható, hogy a teafűben arányosan kevesebb koffein rejlik, mint a kávébabban, valamint a hatóanyag a csersavhoz kötődik, így a koffeint szervezetünk nem tudja teljes mértékben felvenni. Így ugyanakkora mennyiségű koffein élénkítő hatása ennek következtében később és enyhébben (nem üt egyből) jelentkezik, ám ami nagyon Fontos!: sokkal tovább tart!

Tehát választanunk kell! Vagy egy gyorsabb felszívódású erősebb hatású, de rövid ideig ható kávé koffeint választunk, ami gyakran okozhat stesszes érzést a szervezetünkben, vagy az egyenletesebb felszívódású sokkal tovább ható Tea koffeint, ami stimulálja, és egyben stabilian tartja szervezetünket.

Fontos megjegyezni, hogy soha NE versenyen élesben próbáld ki a termékeket

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztonsági ellenőrzés *