Miért pont a Protein Recovery?
Miért pont a Protein Recovery?
High5 - 2017-03-27

Miért pont a Protein Recovery?

Hát mert annyira finom! Oké, oké, de ennyivel még ne érjük be…

Gyorsan vegyük át miért fontos a fehérje, pótlása egy kimerítő edzés után?

Lássuk…

Mit kell tudnom a fehérjékről?

A fehérjék az izomszövetek fő építőkövei, az izomnövekedést és az izom sérüléseinek regenerációját segíti.

Az izmok 75%-át víz alkotja, a másik fő összetevőt az aminosavakból álló fehérjék adják.

A fehérjék hasonlóan mint a szénhidrát energiát nyújtanak 4,2Kcal/g.

Szervezetünk nem rendelkezik nagy fehérje raktárral.

Vázizomzatunk a legnagyobb fehérje raktárunk.

Szénhidrát hiányában képes energiát szolgáltatni de csak alacsony intenzitáson.

Az állati eredetű fehérjék zöme tartalmaz minden esszenciális aminosavat, míg a növényi eredetűből hiányozhatnak bizonyos aminosavak.

A fehérje nem egyenlő az izommal, tehát ha beviszünk 1kg fehérjét abból nem lesz 1kg izom, tehát sem erőt sem izomtömeget nem eredményez!

Ha fehérje táplálékkiegészítőt illesztünk az étrendünkbe abból maximum a teljes napi fehérjebevitelünk 40-50%-át fedezzük!

Egyszeri 20g-ot meghaladó fehérjemennyiség a vázizomzat fehérjeszintézisét már nem fokozza.

Milyen főbb fehérje típusok léteznek?

  • Tejsavófehérje izolátum: A legmagasabb minőségű és fehérje tartalmú (90-98%) amino forrás, és egyben a legdrágább is. Alacsony zsír tartalomú, és laktózmentes. Rendkívül gyors a felszívódási sebessége, állóképességi sportolók számára nélkülözhetetlen. Emészthetősége könnyű, állaga hígabb.
  • Tejsavófehérje koncentrátum: Egy középút a minőség és az ár tekintetében. Minden kulcsfontosságú aminosavat tartalmaz. Tejsavó koncentrátum 70-85% fehérjét tartalmaz. Felszívódása ideálisnak mondható. Kisebb nagyobb mennyiségben laktózt tartalmazhat. Egy kiadós edzés utáni regenerációra még mindig nem a legtökéletesebb, de jó alternatív megoldás.
  • Tojásfehérje koncentrátum: A tojásfehérje egy tipikus fehérjeforrás, Régen a legjobbnak tartották a hús mellett. Felszívódási sebessége kicsit lassabb, laktózmentes, jó aminosavprofillal rendelkezik.
  • Kazein: Minőségi fehérjeforrás, egyetlen hátránya, hogy ennek a fehérjének a leglassabb a felszívódása, így nem is használható fel sokoldalúan. Regenerációra legkevésbé, lassú felszívódása miatt olyan sok időt tölt a gyomrunkban hogy mire odaér az izmainkhoz már nincs is rá szükség, viszont diétára egy tökéletes fehérjeforrás lehet. Lefekvés előtt a leghatásosabb. Kevés laktózt tartalmazhat.
  • Szójafehérje: Tulajdonképpen az összes aminosavat tartalmazza, de összetétel aránya és hasznosulása jóval gyengébb. Felszívódási sebessége közepes értékű. Vegán étrendet folytatóknak ideális fehérjebeviteli forrás.
  • Kevert fehérjék: Több állati és növényi eredetű fehérje forrás keveréke. Sajnos csak ritkán találni jó arányban kevert fehérjekészítményt. Mondhatnánk azt is csúnya szóval, hogy itt verhetnek át minket a legegyszerűbben, mivel a gyártók gyakran elfelejtik feltüntetni a fehérjeforrás összetétel arányát. Például ha az izolátum mellett kazein is van az lassítja az izolátum felszívódását. Szóval mindig jó alaposan tanulmányozzuk az összetevőket!

Beszeljünk még a fehérjék biológiai értékéről: Mi is ez?

A Biológiai érték (BV) azon élelmiszerből felszívódott fehérje mennyiségének a mérőszáma, amely a szervezetet felépítő fehérjékbe beépül. Ez az érték mutatja meg, hogy a felbomlott fehérje milyen mértékben használható fel a szervezetet felépítő sejtek fehérjeszintézisében. Az élelmiszerekben a fehérje a fő nitrogénforrás, eltérően a szénhidrátoktól és zsíroktól. Ez a módszer azt feltételezi, hogy a fehérje az egyetlen nitrogénforrás és azt méri, hogy a szerevezet ebből a nitrogénből mennyit képes felvenni majd kiválasztani. A maradék nitrogén beépül a szervezetet felépítő fehérjékbe. A sejtekbe beépült nitrogén mennyiség és a felvett nitrogén mennyiségének a hányada adja meg a fehérje ‘hasznosulást’ – BV.

Elvileg ez egy 0-100-as skálán mozgó érték azonban a számított BV érték ezen tartományon kívül is eshet. Hogyan lehetséges? Ez az érték azt is figyelembe vesz, hogy milyen gyorsan és milyen hatékonysággal képes szervezetünk felhasználni a fehérjét.

A fenti értékek alapján kijelenthetjük, hogy egyes fehérje források között jelentős különbségek vannak, de ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a magasabb érték a tuti az alacsony érték meg kuka, hanem azt, hogy a szerepük a sportban megoszlik. Míg az egyik kimondottan állóképességi sportra optimális addig a másik inkább a hétköznapi életben vagy az erő sportban hasznosítható jobban. Ebben kérjétek a dietetikusok segítségét…

Viszont azért ha mégis döntenünk kell akkor a fő szempont lehet, hogy mennyit időzik a fehérje a gyomorban míg felszívódik, és milyen hatékonysággal rendelkezik.

Rendben, de mennyi fehérjére van szükségem?

Hát ez mindig egy nagyon jó kérdés! Ebben a témakörben nagyon eltérőek az egyes leírások. Nagyon sportág, sportoló és életvitel függő a dolog, de azért nézzünk egy becsült fehérjeigényt:

A táblázatban jól látszanak, a különböző fehérjeigények, és az is hogy olyan vad értékek nem nagyon vannak, mint amikkel néha találkozik az ember. Ne feledjük amit korábban említettük, hogy ennek a mennyiségnek csak a 40-50%-át pótoljuk táplálékkiegészítőkkel.

Mivel zömében állóképességi sportolók az olvasóink a személyes véleményem, hogy nekik elég az edzések utáni fehérjebevitel, talán az alapozási időszakban növelhető ez az érték.

Túlzásba lehet vinni a fehérjebevitelt?

Igen! A nagy fehérjebevitel (3-5g/ttkg) erősen megkérdőjelezhető, és a sportteljesítményt kedvezőtlenül is befolyásolhatja. Ez a mennyiség már a meghaladja a szervezet fehérjefeldolgozó képességét is.

Néhány érv:

A túlzó fehérjefogyasztás esetén kb. 100grammonként 3g ammónia keletkezik a bélben, amit a májnak kell semlegesíteni, azaz méregteleníteni. Ez a májra nagy terhet ró, és ezáltal csökken a máj egyéb méregtelenítésre szánt munkája. Következménye, hogy az így keletkezett méreganyagok a vérkeringéssel eljutnak a zsírszövetekbe, csontokba, izületekbe és ott lerakódnak.

A magas fehérjebevitel esetén a bélflóra előnytelen irányba mozdulhat el. Ez főleg az állati eredetű magas fehérjebevitelnél a legjelentősebb.

A fehérjével a nitrogén melléktermékeit is beviszed, amelyeket a vesédnek kell kiválasztania. A túlzó bevitel jelentősen megterhelheti a veséd, amitől károsodhat.

Szóval csak óvatosan…

Kérjétek ki táplálkozási szakértők véleményét mielőtt akár diétába vagy komolyabb edzésbe kezdtek

Állóképességi sportolóknak tudtok ajánlani terméket a regenerációhoz?

Igen! Ez itt a reklám helye, mondhatnánk… 🙂

De komolyan, a HIGH5 Protein Recovery fehérje szénhidrát mixét ajánlom minden állóképességi sportoló számára. Hogy miért nincs 100% csak fehérjénk? Mert önmagában a regenerációhoz nem elég csak a fehérje, hiszen minden edzés, vagy verseny alkalmával veszítünk szénhidrátot is a fehérjén kívül. Ahhoz, hogy másnap is a startvonalra tudjunk állni vissza kell pótolnunk, amit a szervezetünktől elvettünk, azaz vissza kell töltenünk, hogy legyen honnét energiát merítenünk.

Hogy miből áll?

A legkiválóbb minőségű tejsavó izolátummal és BCAA-val, ami gyorsan felszívódik ezáltal a bélből hamarabb távozik és rögtön elkezdődik az izmok regenerációja.

Hozzáadott egyszerű és összetett szénhidráttal a tökéletes és gyors energia visszapótláshoz.

Kellemesen eltelít edzés után, addig míg le nem nyugszik a szervezeted, és elkezdheted a rendes tápanyag bevitelt.

Mennyire minőségi a fehérjénk?

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) egy nemzetközileg elfogadott módszert alkalmaz a különféle fehérjék minőségének összehasonlítására, a fehérje emészthetőségi korrigált aminosav értéket (PDCAAS). Egy ideális fehérje értéke 1,0 a PDCAAS skálán. A HIGH5 Protein Recovery-ben használt fehérje értéke a jóval magasabb és hatékonyabb 1,14-es értéket éri el, valamint nagyfokú leucint, és elágazó láncú aminosavat tartalmaz, ami izomnövekedést és regenerációt vált ki.

A végére egy idézet jutott eszembe de akár lehetne a jelmondatunk is:

Hass, alkoss, Gyarapíts… „Kölcsey

Jó sportolást mindenkinek!

Találkozunk a versenyen és a pályán!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztonsági ellenőrzés *